Obec Služátky

Nové fotografie

Zasedání zastupitelstva obce dne 27. 2. 2015

Úvodní strana » Úřední deska » Zasedání zastupitelstva obce dne 27. 2. 2015

V článku najdete stručný výpis ze zápisu zasedání, celý zápis jest v příloze.

1. Nájem obecních polností a luk Starosta informoval členy ZO ve věci pronajímaných zemědělských pozemků ZD Kámen, které byly již v loňském roce z pronájmu vypovězeny, a nyní bychom měli nově dle nového občanského zákoníku, kdy obec vystupuje jako propachtovatel, propachtovat tyto pozemky vybranému pachtýři. Jedná se o 22 parcelních čísel v celkové výměře 4,4 ha. O pacht těchto pozemků požádala a. s. Agroprodukt plus a soukromý zemědělec Martin Rut. Oba zájemci nabízejí roční pachtovné ve výši 3000 Kč/ha, tj. celkem 13 tis. Kč, oba nabízejí i poskytnutí prací pro obec. Pánové Prášek, Mejstřík, a Chlad se vyslovili, že upřednostňují místního zemědělce p. Martina Ruta. Dále proběhla diskuse ohledně rozmístění těchto pozemků, z nichž některé o malé výměře jsou umístěny uvnitř rozsáhlejších zemědělských ploch, bez přímého přístupu, s tím že by se mohlo jednat o vydání náhradních parcel, a proto pověřují starostu jednat s ZD Kámen a po vyjasnění zveřejnit záměr pachtu zemědělských pozemků dle faktického stavu. 1) ZO schvaluje záměr pachtu zemědělských pozemků v rozsahu dosavadně pronajímaných zemědělských pozemků (vyjma p. č. 1/2 ), popřípadě s upřesněním dle faktického stavu po projednání s ZD Kámen. 2) ZO určí pachtýře na příštím zasedání ZO.

2. Směna a odkoupení pozemků p. č. 1/2 (vlastník obec Služátky) a p. č. 7 (soukromý vlastník) Starosta přednesl návrh na směnu cca 150 m2 z p. č. 7 a p. č. 1/2, jedná se o pozemky po levé straně komunikace před obecním úřadem, nově vzniklý prostor by sloužil k bezpečnějšímu výjezdu ze sousední parcely. Dále prodej zbylé části p. č. 1/2 (cca 590 m2) vlastníkovi p. č. 7. P. Rut upozorňuje, že se jedná o místa, která ani po navrhované transakci nedovolí bezpečné otáčení např. popelářů, rovněž v tomto místě není kam odhrnovat sníh při prohrnování, a proto navrhuje jednat s vlastníkem p. č. 7, aby v rámci směny byl po celé délce rozšířen směňovaný prostor o pruh šíře alespoň 1 m k přilehlé komunikaci. Zastupitelstvo pověřuje starostu jednáním o získání pruhu v šíři nejméně 1 m po celé délce p. č. 7. Následně vzniklý celkový prostor ZO předběžně schvaluje směnit.

3. Obecní akce 2015: Starosta informoval o stavu přípravy a realizaci schválených akcích:

  • obnova omítky na obecním úřadu – bylo jednáno se stavební firmou p. Dušátka – dodá rozpočet,
  • proražení dveřního otvoru na úpravně vody – p. Dušátko odhaduje na cca 15 tis., dále budou zhotoveny nové dveře v bočním vstupu a úprava terénu,
  • filtrační zařízení – odpovědná osoba p. Sedlmajer navrhuje odebrání vzorků vody před a na výstupu, což by mělo vést ke zjištění, ve kterém okamžiku filtr správně nefunguje, dále se nabízí firma VODASERVIS, která přijede 4. 3. 2015 v 10,30 hod. – sejde se s nimi správce vodovodu p. Havel,
  • úprava terasy Služátecké bašty – návštěvníci se domluví na způsobu a formě zasklení, poté bude požádáno o stavební povolení, následně kolaudační rozhodnutí a po zaměření i zápis do KÚ.

4. Projednání zprávy finančního a kontrolního výboru: Zastupitelstvo schvaluje zprávu finančního a kontrolního výboru bez připomínek.

5. Projednání inventarizace majetku (vyřazení postřikovače): Zastupitelstvo schvaluje závěry inventarizační komise a souhlasí s vyřazením nefunkčního postřikovače inv. č. 143 v pořizovací hodnotě 2990 Kč.

6. Rozšíření třídění komunálních odpadů (biologicky rozložitelné složky rostlinného původu a kovy). Místostarostka informovala o novele zákona o odpadech, která obcím nově nařizuje vedle dosavadního systému třídění komunálních odpadů, též povinnost třídění biologicky rozložitelné složky rostlinného původu a kovů. Vzhledem k velikosti naší obce a rozšířeného vlastního kompostování trávy, plevelů a dalších biologických odpadů rostlinného původu by pro tyto odpady občané též mohli využít jejich shromažďování na místě spolu s obcí, kovy by mohly být sbírány spolu s objemnými odpady. Členové ZO do příštího zasedání si promyslí místo pro shromažďování posekané trávy a ořezaných větví i shromažďování kovového komunálního odpadu v rámci stanoveného systému třídění, sběru, přepravy a odstraňování komunálních odpadů.

7. Různé: Starosta informoval o potřebě pořízení nové sekačky (stará je již hodně poruchová) a tiskárny, která je sice zánovní, ale též poruchová a hlavně provozně velmi drahá – máme nabídku na tiskárnu výkonnější a s tiskem na formát A3 (např. plakáty na Pohádkový les) za cenu 33 700 Kč bez DPH. Zastupitelstvo schvaluje pořízení:

  1. nové sekačky na trávu s výkonem srovnatelným jako současně používaná, např. vzhledem k dostupnosti servisu od Forest servisu nebo jiné firmy z okolí
  2. nové tiskárny s možností tisku na větší formát a úsporným provozem s pořizovací cenou do 41 tis. s DPH.

Dále starosta informoval, že:

  • jedná ve věci zpracování nového projektu obecní kanalizace,
  • bude jednat o novém lesním hospodáři – osloví ing. Růžičku z Bačkova,
  • postupně budou vyřízeny žádosti o odkup palivového dřeva – necháme pokácet stromy u pí Nedvědové, dále soušky a vývratě v Leštině i v Josefodole,
  • vede jednání se dvěma vlastníky o odkupu pozemků pod hrází rybníka, včetně pozemků pod vodou – p. Rut navrhuje jednat o možnosti koupě pozemku i vně rybníka, který by mohl být směněn s třetím vlastníkem pozemků pod vodou, tím bychom byli vlastníky celého rybníka a mohli bychom požádat o dotaci na odbahnění.

zapsala: Fritschová

Vytvořeno dne: 11.03.2015

Přílohy

Obec Služátky © 2007-2024