Obec Služátky

Nové fotografie

Kysané zelí podruhé

Úvodní strana » Informace » Kysané zelí podruhé

Na svatého Štěpána bylo ve služátecké hospodě opět pozdvižení. Konal se totiž druhý ročník soutěže o nejlepší kysané zelí.

Začátek celého klání byl poznamenán nervní zápletkou: porouchalo se chlazení a hrozilo, že oblíbený kvasnicový ležák bude nahrazen lahvovým pivem. Starosta naštěstí situaci bleskově vyřešil a za půl hodiny teklo pivo z náhradního zdroje řádně ošetřené. Během té doby se začali objevovat první zvědavci a mezi nimi i ti, kteří hodlali změřit svou šikovnost a štěstí v chystané soutěži. Nakonec se sešlo dvanáct soutěžních vzorků od dvanácti různých dodavatelů a utkání mohlo začít.

Každý, kdo chtěl, mohl se stát hodnotitelem: obdržel tabulku s dvanácti čísly, pod nimiž byly reprezentovány jednotlivé vzorky, a mohl k nim zapisovat své hodnocení: deset bodů pro nejlepší, nula bodů pro nejslabší. Hodnotitelé pečlivě zvažovali, řádně prověřovali své chuťové pohárky, posléze odevzdávali svá dobrozdání k celkovému součtu. Během ochutnávání se na stolech objevily talíře s prejtem a všem byly předvedeny ceny pro první čtyři: litrová láhev slivovice, dva štrůčky uzeného pro druhého a třetího a šiška sekané pro čtvrtého; všechny ceny stejně jako prejt dodalo lahůdkářství provozované U Havlů na světelském náměstí.

Po sečtení všech bodů se ukázalo, že nejlepší zelí měl tentokrát Josef Galbavý, nasbíral dohromady 188 bodů, druhé místo obsadilo zelí od Veselsků (Houpačka podruhé za sebou vyhrál významnou služáteckou soutěž) se 160 body, na třetí místo se se svým zelím vyšvihli Gabkovi (149 bodů) a pro čtvrtou cenu si došli Janáčkovi (144 bodů). Na tvářích leckterých ostatních soutěžících se zračilo jisté zklamání, které však bylo možné zapít ležákem a slivovicí a zajíst prejtem, uzeným i sekanou- vždyť vítězové se o své ceny podělili. Všichni se pak nepochybně těší na další ročník. Fotografie z toho posledního si pochopitelně můžete prohlédnout v našich galeriích.

Vytvořeno dne: 11.02.2010
Obec Služátky © 2007-2024